Om een grondige restauratie uit te voeren, is kunsthistorisch en technisch onderzoek essentieel. Redivivus heeft zijn eigen kunsthistorische expertise. Voor verstrekkend wetenschappelijk of technisch onderzoek werken we samen met vermaarde experts uit ons netwerk, die werken voor gespecialiseerde instituten zoals het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) en het Nederlands Instituut voor Cultureel Erfgoed (RCE).

We maken onder meer gebruik van onderstaande technieken:

Kunsthistorisch onderzoek

Om de oorsprong van een kunstwerk te bepalen of om het te dateren, voeren we kunsthistorisch onderzoek uit. Dit kan zeer lonend zijn, vooral in combinatie met technische analyse. We werken vaak samen met vermaarde kunsthistorici en de RKD, en voeren ook ons eigen onderzoek uit.

 

UV-fluorescentie fotografie

Alhoewel dit een simpele techniek is, kan ultraviolette fluorescentie belangrijke details onthullen over een schilderij, zoals eerdere restauraties, verschillende technieken die door de kunstenaar zijn gebruikt en vaststelling van toegepaste pigmenten.

Infraroodfotografie

Door middel van deze methode kunnen ondertekeningen onder de verf worden onthuld. Infrarood is ook nuttig om aanpassingen te ontdekken die door de kunstenaar zelf zijn gemaakt.

 

Röntgen

Deze techniek gebruiken wij bij problemen met textiele dragers of panelen, of om wijzigingen in de compositie en onderliggende verflagen te onthullen.

 

Pigment- en mediumanalyse

We bepalen het pigment met invasieve en niet-invasieve analytische technieken. Om uiteenlopende conserveringsproblemen op te lossen kan mediumanalyse ook zeer nuttig zijn.

 

Stratigrafische analyse

De Hirox-microscoop, een analyse van een dwarsdoorsnede en de MA-XRF-techniek zijn belangrijke methodes om gecompliceerde verflagen, overschilderde delen of details van de gebruikte technieken en materiaalkeuze van de kunstenaar te evalueren.

  

Show More
Studio redivivus

Wolga 16
2491 BJ Den Haag
Nederland

+31 (0)70 514 10 23

+31 (0)630 648 933
info@redivivus.nl

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon