Lijsten zijn zowel functioneel als decoratief en hebben een artistieke waarde. Ze zijn onlosmakelijk verbonden aan de presentatie van het object, maar moeten het kunstwerk toegevoegde waarde geven zonder het te overvleugelen. Ook veiligheid is van belang.

 

Een lijst wordt vaak opgeknapt, aangepast of vervangen, en kan vrij snel beschadigen.

Lijsten zijn vaak gecompliceerder dan ze eruitzien. Hun behoud is afhankelijk van goede zorg en behandeling. Antieke lijsten zijn traditioneel gemaakt van Parijse kalk en houtsnijwerk, waarna ze worden verguld. Lijsten zijn net zo gevoelig voor aantasting als het kunstwerk dat ze moeten beschermen.

Het droog reinigen van een lijst is de meest gebruikelijke en belangrijkste stap in het conserveren van lijsten. Het moet regelmatig gedaan worden om te voorkomen dat stof zich ophoopt. Kleine beschadigingen en barsten in een lijst of afbladdering van verf of de vergulding wordt vaak behandeld met vulmateriaal en retouches.

Grote beschadigingen worden hersteld door mallen te maken van een ander deel van de lijst dat nog intact is en dat lijkt op het verloren deel, of door het ontbrekende deel opnieuw te modelleren. De gereconstrueerde delen van het ornament moeten dan passend gekleurd en bevestigd worden aan de lijst.

Opnieuw inlijsten is een belangrijk deel van de conservering van de lijst. Vaak kunnen oudere inlijstmethodes het kunstwerk beschadigen bijvoorbeeld door metalen onderdelen die corroderen, plakband dat de bovenkant van een lijst beschadigt of bevestigingsmaterialen. Een aantal van deze risico’s kan men wegnemen door deze materialen te  vervangen door hoogwaardige alternatieven. 

Show More
Studio redivivus

Wolga 16
2491 BJ Den Haag
Nederland

+31 (0)70 514 10 23

+31 (0)630 648 933
info@redivivus.nl

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon